دولت دوازدهم و بزرگترین چالش صنعت نفت
دوران سرمایهگذاریهای اندک در نفت پایان مییابد؟
شاید نقطهای در دنیا وجود نداشته باشد که هزینه تولید نفت و گاز در آن، همچون ایران پایین باشد و تولید نفت و گاز از صرفه اقتصادی بسیار بالا برخوردار باشد، اما به دلایل مختلف سرمایهگذاری قابل توجهی در صنعت نفت و گاز آن صورت نگیرد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۳۸
وزارت نفت دولت دوازدهم با کسب رأی اعتماد زنگنه از مجلس رسماً کار خود را آغاز کرد. وزیر نفت در اولین اظهارات خود پس از کسب رأی اعتماد، ابراز امیدواری کرد که در سال ۹۶، بین ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار جذب صنعت نفت شود.
به گزارش نکونیوز، صنعت نفت سالهاست که از سرمایهگذاری اندک رنج میبرد. کاهش سرمایهگذاری در صنعت نفت باعث شده تا تأسیسات نفتی قدیمی کشور به روز رسانی نشده و بدین ترتیب مستهلک شوند. علاوه بر این، کاهش سرمایهگذاری، طرحهای توسعهای جدید را با تأخیرات بسیار طولانی مواجه کرده است.
شاید نقطهای در دنیا وجود نداشته باشد که هزینه تولید نفت و گاز در آن، همچون ایران پایین باشد و تولید نفت و گاز از صرفه اقتصادی بسیار بالا برخوردار باشد، اما به دلایل مختلف سرمایهگذاری قابل توجهی در صنعت نفت و گاز آن صورت نگیرد.
در تاریخ معاصر ایران، ابتدا تحولات و ناآرامیهای پس از انقلاب و سپس جنگ تحمیلی باعث شد تا صنعت نفت از پدیده کمبود سرمایهگذاری رنج ببرد. بازسازیهای پس از جنگ، قراردادهای بیع متقابل و همچنین جهشی که در تولید محصولات پتروشیمی به وقوع پیوست، تا حدی این شرایط را عوض کرد اما در ادامه مجدداً با حاکم شدن شرایط تحریمی، سرمایه عمدهای جذب صنعت نفت کشور نشد.
شاید به جرأت بتوان گفت که حداقل در ۱۲ سال گذشته، کاهش سرمایهگذاریها ضربات سختی به صنعت نفت وارد کرده است. تأسیسات قدیمی صنعت نفت به دلیل سرمایهگذاری اندک در آنها وضعیت اسفباری دارند و میادین نفتی به دلیل این که برنامههای افزایش ضریب بازیافت در آنها عملی نشده، با افت بیش از حد تولید مواجهاند. پالایشگاهها قدیمی و فرسوده شدهاند و با استانداردهای رو فاصله بسیار گرفتهاند.
کاهش سرمایهگذاری، طرحهای توسعهای جدید را سالها با تأخیر مواجه کرده و در میادین مشترک فاصله بزرگی با رقبا بوجود آمده است.
اصلیترین وظیفه وزارت نفت در دولت دوازدهم تغییر این شرایط و جذب حداکثری سرمایهها در تمام بخشهای بالادستی و پاییندستی صنعت نفت است. وزیر نفت به صراحت گفته است که در ۴ سال پیش رو، صنعت نفت به سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیارد دلاری نیاز دارد. وی ابراز امیدواری کرده است که با به سرانجام رسیدن مذاکرات جاری با شرکتهای خارجی، تا پایان سال ۹۶، بین ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار سرمایه جذب شود.
شرایط حقوقی برای جذب سرمایه در صنعت نفت مهیا شده است و برنامههای توسعهای صنعت نفت به نحوی تنظیم شده که بار اضافی بر بودجه دولت ایجاد نشود و حتیالامکان طرحهای توسعهای در بالادست با استفاده از منابع خارجی و بدون اتکا به منابع داخلی (از جمله صندوق توسعه ملی) اجرا شود.
وزیر نفت پیش از کسب رأی اعتماد برنامه جامعی در تمام حوزهها به مجلس ارائه داد و حالا باید انتظار داشت تا با پیادهسازی این برنامه، دوران کاهش سرمایهگذاریها در صنعت نفت ایران به سر آید.
برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews
خسارت تحریم ها از انقلاب و جنگ هم بیشتر بود. در انقلاب و جنگ همه مردم ایران درگیر بودند ولی تحریم فقط بخاطر منافع عده ای ایجاد شد. خدا باعث و بانی اش را لعنت کند.