یک سال از توافق تاریخی گذشت
تردید مجدد روسها و سرنوشت توافق نفتی اوپک و غیراوپک
مسکو، ریاض و تهران سه بازیگر معامله نفتی
یک سال از روزی که در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶، کشورهای عضو اوپک بر سر طرح کاهش تولید نفت به توافق رسیدند و نطفه توافق نفتی اوپک و غیراوپک منعقد شد، میگذرد. حالا دوباره در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۷ (پنجشنبه هفته جاری؛ ۹ آذر) اوپک و روسیه در مورد سرنوشت این طرح و تمدید یا عدم تمدید آن تصمیمگیری خواهند کرد. روز پنجشنبه از مقر اوپک در وین دود سفید بیرون میآید یا دود سیاه؟! به نظر میرسد باز هم مثل سال گذشته همه چیز به تصمیم روسیه بستگی دارد!
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۳۴
یک سال از روزی که در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶، کشورهای عضو اوپک بر سر طرح کاهش تولید نفت به توافق رسیدند و نطفه توافق نفتی اوپک و غیراوپک منعقد شد، میگذرد. حالا دوباره در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۷ (پنجشنبه هفته جاری؛ ۹ آذر) اوپک و روسیه در مورد سرنوشت این طرح و تمدید یا عدم تمدید آن تصمیمگیری خواهند کرد. روز پنجشنبه از مقر اوپک در وین دود سفید بیرون میآید یا دود سیاه؟! به نظر میرسد باز هم مثل سال گذشته همه چیز به تصمیم روسیه بستگی دارد!
به گزارش
نکونیوز، سال گذشته روسیه تا آخرین دقایق برای پیوستن به توافق نفتی مردد بود و در نهایت نیز وقتی که این توافق را پذیرفت و به کاهش ۳۰۰ هزار بشکهای تولید نفت خود تن داد، هر دو کشور ایران و عربستان مدعی شدند که پادرمیانی آنها در جلب نظر مثبت روسها تأثیرگذار بوده است. این بار نیز نشانههای تردید روسها آشکار شده است و این تردید ممکن است باعث شود تا در پایان هفته جاری قیمت نفت کاهش یابد. البته همراهی روسها با اعضای اوپک و تمدید توافق نفتی تا پایان سال ۲۰۱۸، نگرانیها را از بازار نفت رفع و سایه کاهش قیمتها را دور میکند.
بررسی نظرات و تحلیلهای منتشر شده در رسانههای غربی پیرامون مواضع کشورهای مختلف طرف توافق نفتی توسط نکونیوز نشان میدهد که عربستان پیشنهاد تمدید ۹ ماهه توافق نفتی تا پایان سال ۲۰۱۸ را مطرح کرده و اکثر کشورهای عضو اوپک نیز با آن موافقند. توافق نفتی در نشست پیشین اوپک تا پایان سه ماهه اول ۲۰۱۸ (پایان ماه مارس ۲۰۱۸؛ اوایل فروردین ۹۷) تمدید شد. نشست قبلی اوپک نه تنها به افزایش قیمتها منجر نشد بلکه از آنجا که انتظارات بازار بیش از این بود کاهش شدید قیمتها نیز پس از پایان نشست اوپک روی داد. آیا سرنوشت مشابهی در انتظار بازار نفت است؟
ایران علیرغم دشمنیهای اخیر دولت عربستان سعودی و سیاست خارجی تهاجمی ولیعهد این کشور راه حمایت از توافق نفتی را انتخاب کرده و مقامات مختلف ایرانی، از جمله وزیر نفت، به طور ضمنی و صریح، حمایت خود از تمدید این توافق را نشان دادهاند. اما برای روسیه وضعیت به این سادگیها نیست.
گزارشات حاکی از این است که دو شرکت بزرگ نفتی روسیه، یعنی روسنفت و لوک اویل، با تمدید بیشتر توافق نفتی موافق نیستند چرا که پروژههای درازمدت آنها برای افزایش تولید نفت را به تعلیق میاندازد. روسنفت اخیراً قراردادی برای افزایش عرضه نفت به چین امضا کرده که این قرارداد باعث میشود تا روسیه همچنان در رقابت با عربستان تأمینکننده اصلی نفت چین باشد. اقتصاد روسیه از رکود خارج شده است و این کشور قصد دارد از وابستگی خود به نفت بکاهد. از این گذشته، روسها بودجه خود را با نفت ۴۰ دلاری بستهاند و ممکن است آنها به دلیل مقابله با صنعت شیل، چندان هم رغبتی به قیمتهای بالای نفت نداشته باشند. بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس گفته است که نتیجه نشست اوپک چندان روشن نیست و علت این امر هم به تردید روسها برای حمایت از پیشنهاد عربستانیها بر میگردد.
بازار نفت شدیداً به تحرکات اوپک حساس است و تمدید توافق نفتی برای ۹ ماه دیگر از پیش در قیمتهای نفت، منعکس شده است. در واقع، بازار نفت پیشاپیش به استقبال تمدید ۹ ماهه توافق نفتی رفته و افزایش قیمتی که در نتیجه این تمدید باید روی میداد، پیش از این روی داده است. بنابراین، در صورتی که نتیجه نشست اوپک چیزی غیر از تمدید توافق نفتی تا پایان سال ۲۰۱۸ باشد، قیمت نفت سقوط خواهد کرد.
توافق نفتی و تردید روسیتردید روسها در قبال طرح کاهش تولید نفت، سال گذشته نیز وجود داشت. وقتی نهایتاً روسها با توافق به دست آمده در اوپک همراهی کردند، هر دو کشور ایران و عربستان مدعی شدند که رایزنیهای دیپلماتیک آنها باعث شده تا روسیه به توافق بپیوندد. در سال گذشته، روسها ابتدا مشتاقانه با اوپکیها دیدار کرده بودند و حتی پوتین در ماه اکتبر ۲۰۱۶ در حاشیه کنگره جهانی انرژی در استانبول اعلام کرده بود که روسیه برای کاهش تولید نفت خود آمادگی دارد. با این حال، هفتهای پیش از توافق اوپک در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶، روسها گفتند که تنها حاضر به فریز تولید خود در سطح کنونی هستند و تولید نفت خود را کاهش نخواهند داد. اما این مخالفت روسها دیری نپایید و آنها از توافق اوپکیها حمایت کردند.
وزیر نفت ایران در آن زمان دیپلماسی ایران را علت همراهی روسها دانسته بود. بیژن زنگنه در اینباره گفته بود: «تولید نفت روسیه در اختیار بالاترین مقام این کشور و شخص آقای پوتین است. پس از تماس تلفنی رؤسای جمهوری ایران و روسیه، وزیران نفت و انرژی الجزایر و ونزوئلا که در مسکو بودند گفتند که موضع الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه تغییر کرده و روسیه آماده است تولید خود را کاهش دهد و با اوپک هم همراهی کند». طبق نظر زنگنه، گفتگوی روحانی و پوتین که به تغییر موضع روسیه انجامید.
از سوی دیگر، طرف عربستان نیز مدعی شده بود که همراهی روسها در نتیجه ابتکار آنها به دست آمده است. عربستانیها نیز پای یک تماس تلفنی را به میان کشیده بودند: به گفته آنها، تماس تلفنی بین خالد الفالح و الکساندر نواک، وزرای انرژی عربستان سعودی و روسیه، در ساعت ۲ نیمهشب ۲۹ نوامبر ۲۰۱۶ (یک روز پیش از نشست اوپک) شرایط را برای توافق اوپک مهیا میکند. در این تماس تلفنی روسیه، کاهش تولید را میپذیرد و عربستان هم میپذیرد که در نشست چهارشنبه به اعضای سازمان اوپک «فشار» بیاورد تا کاهش حجم قابلملاحظهای از تولید نفت را بپذیرند. بدین ترتیب در در ساعت ۵ عصر چهارشنبه ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶ به وقت وین، توافق اعلام میشود.
باید دید این بار کشورهای عضو اوپک با تردید روسها چه میکنند؟ آیا باز هم روسها همراهی میکنند یا این بار ساز مخالفت روسها جدی است؟ باید دید آیا امثال هم تماس تلفنی با مقامات روس برای از بین بردن تردید آنها، برقرار میشود؟
برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews