روی دکّه مطبوعات / تورم از نفس نمی افتد
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۵ تير ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۳۸
اعتماد روزنامه اعتماد امروز بر روی تورم کار کرده و تیتر زده " تورم از نفس نمی افتد " . به نوشته این روزنامه ،" ماه به ماه ميگذرد و هر ماه نرخ تورم بيش از نرخ تورم ماه قبل است. ماهي نيست كه حتي ۱/۰ نرخ تورم كاهش يافته باشد و برخلاف اعتقاد چند ماه پيش رييسكل بانك مركزي كه گفته بود روند صعودي نرخ تورم به زودي متوقف ميشود و رشد نرخ تورم نزولي خواهد شد، اتفاق ديگري ميافتد. براساس گزارش بانك مركزي، نرخ تورم خردادماه به ۹/۳۵ درصد رسيد و اين نرخ نسبت به ماه قبل از آن - ارديبهشت- ۹/۱ درصد بيشتر شده است. اين نرخ در حالي توسط بانك مركزي منتشر شده است كه پيش از اين مركز آمار ايران، نرخ تورم خردادماه را ۶/۳۲ درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه را ۲/۴۱ درصد اعلام كرد. به عبارتي، فاصلههاي آماري همچنان ادامه دارد و هنوز به هم نزديك نشده است. با اين حال، به نظر ميرسد كه نرخ تورم بانك مركزي در نظر مردم واقعيتر جلوه ميكند، زيرا آنچه مردم در كوچه و بازار از رشد عمومي قيمتها حس ميكنند، همواره بيشتر از نرخ تورمي است كه به صورت رسمي اعلام ميشود و اكنون به نظر ميرسد كه برآوردهاي بانك مركزي با نرخ تورم ۹/۳۵ درصدي در نظر مردم به واقعيت نزديكتر است. اما نكتهيي كه در اينجا وجود دارد، اين است كه هر چه ميگذرد و نرخ تورم بالاتر ميرود، سفرههاي خانوار هم به موازات آن آب ميرود؛ بدون اينكه تدبيري از سوي مسوولان ديده شود كه ذهنها را به سمتي سوق دهد كه نرخ تورم روند كاهشي به خود ميگيرد و اين اميد در مردم ايجاد شود. حتي گزارشهاي آماري از نرخ تورم توليدكننده نيز بر ادامه روند افزايشي قيمت كالاها در ماههاي آينده اشاره دارد. براساس گزارش بانك مركزي، شاخص بهاي توليدكننده در دو ماهه اول امسال نسبت به دو ماه اول سال گذشته بيش از ۹/۴۱ درصد رشد كرده است؛ در حالي كه در ارديبهشتماه سال گذشته اين نرخ ۵/۱۷ درصد بود. يعني احتمالا در ماههاي مرداد يا شهريور، نرخ تورمي نزديك به ۴۰ درصد خواهيم داشت. بررسيها نشان ميدهد ريشه تورم در اقتصاد منشا پولي داشته و سياستهاي اقتصادي دولت نظير گران كردن قيمت حاملهاي انرژي و اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها و رشد نرخ ارز عامل تشديد نرخ تورم در سالهاي گذشته بوده است. مركز پژوهشهاي مجلس هم چندي پيش در گزارشي اعلام كرد كه بيانضباطي مالي، عدم تعادل منابع و مصارف هدفمندكردن يارانهها، تزريق بيرويه منابع حاصل از نفت به بودجه، بيانضباطي پولي، رشد نقدينگي و تحريم باعث رشد نرخ تورم و افزايش نرخ ارز در دو سال اخير در كشور شده است. بر همين اساس، در پيشبيني نرخ تورم ماههاي آينده بايد اثرات ناشي از اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها و سياستهاي پولي را كه منجر به رشد نقدينگي شده است را در نظر گرفت. به اعتقاد كارشناسان و فعالان اقتصادي، تورم حاصل عملكرد نادرست و تصميمات و برنامههاي نسنجيده مسوولان اقتصادي است؛ به طوري كه سالانه شاهد رشد شتابگونه نرخ كالاها و خدمات هستيم و مراجع تصميمگيرنده نسبت به اين مهم جديت نشان نميدهند. اين در حالي است كه رييسكل بانك مركزي معتقد است كه به پشتوانه استحكام اقتصادي و افزايش قابل توجه ذخاير ارزي و طلاي كشور در سالهاي اخير و همچنين افزايش موجودي حساب صندوق توسعه ملي، ميتوانيم با وجود سياهنماييهاي دشمنان خارجي و بعضا ناآگاهان داخلي جلوي هرگونه كاهش ارزش پول ملي را بگيريم. "
بهار روزنامه بهار هم از برگزاری دادگاه دیوان عدالت اداری برای تصفیه 74 هزار میلیارد تومانی دولت به بانک مرکزی که قرار است امروز برگزار شود خبر داد . به نوشته این روزنامه ،" جلسه رسیدگی به شکایت احمد توکلی از محمود احمدینژاد و وزرای اقتصاد، صنعت و نفت کابینه او امروز صبح در شعبه یک دیوان عدالت اداری برگزار میشود. احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس، در پاسخ «بهار» درباره اینکه آیا شخص رییسجمهوری و وزرای متشاکی در جلسه دادگاه امروز حضور مییابند یا نه، گفت: آن طور که به من اطلاع دادهاند آقایان محمدرضا رحیمی، معاون اول، شمسالدین حسینی و مرتضی بختیاری وزرای اقتصاد و دادگستری دولت در جلسه رسیدگی به این شکایت شرکت میکنند. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا رسیدگی به این موضوع علنی است و آیا اصحاب رسانه میتوانند برای اطلاع از جزییات دادگاه در آن حضور داشته باشند یا نه با بیان اینکه در قانون اساسی به شیوه اداره جلسات رسیدگی به شکایات دیوان عدالت اداری مانند دیگر دادگاهها اشاره نشده است، گفت: این جلسه قاضی دارد اما عرفا مانند دادگاههای دیگر محسوب نمیشود. بنابر این جز قاضی تنها شاکی و متشاکی در آن حضور دارند. توکلی با تاکید بر اینکه نمیتواند از طرف قاضی شعبه یک عدالت اداری قضاوت کند و این قاضی است که باید پرونده را ببیند و استدلال طرفین را بشنود، ابراز امیدواری کرد با توجه به دلایل و مستندات متقنی که در دست دارد و در دیوان عدالت اداری ارائه خواهد کرد بتواند حکم لغو مصوبه غیرقانونی دولت را از این دیوان بگیرد."
شرق روزنامه شرق هم گفت و گویی دارد با محمد رضا خاتمی که گفته مطالبه اصلاح طلبان اجرای برنامه های روحانی است . محمد رضا خاتمی در پاسخ به این پرسش که در انتخابات ۲۴ خرداد مثل انتخابات دوم خرداد غافلگير شديد يا انتظار پيروزي داشتيد ، گفت،" اين انتخابات با انتخاباتسال ۷۶ خيلي تفاوت داشت؛ اينبار پيروزي غافلگيرکننده نبود، ترديدي نداشتيم که در انتخابات رقابتي اصلاحطلبان برنده هستند بهخصوص اگر بتوانند با نامزدهاي اصلي خود وارد ميدان شوند.
در مورد کانديداهاي ديگر جريان اصلاحطلبي هم مطمئن بوديم اگر موج برخاسته از اصلاحطلبي را بشود پشتسر کانديداي بعدي هدايت کرد، باز هم پيروزي قطعي است اما البته در اين مرحله يقين نداشتيم که بشود اين کار را با ضريب مطمئن انجام داد اما اينبار پيروزي که حاصل شد کاملا يک پيروزي برنامهريزيشده بود؛ يعني کانديداي حداکثري، ايجاد موج اميد براي تغيير، ائتلاف و بالاخره انتقال موج پشتسر کانديداي ائتلافي. در انتخابات ۷۶ تصوري که وجود داشت اين بود که آقاي خاتمي ميآيد و جمعي از نخبگان و فرهيختگان در حدود چندميليون به ايشان گرايش پيدا ميکنند و کمکم يک محفل فرهنگي، علمي يا سياسي شکل ميگيرد ولي ايندفعه همه آن چيزهايي کهسال ۷۶ ميخواستيم حاصل شده بود. حزب و تشکل داشتيم. نشريه، روزنامه و جرايد مربوط به اصلاحات و ارتباط با مردم هر چند با محدوديتهایي وجود داشت؛ بنابراين برنامهريزي خيلي دقيقي انجام شد که ما با سناريو خود اصلاحطلبان وارد ميدان شويم نه بر اساس سناريو ديگران. ممکن بود روي تعداد آرا بحث ميکرديم ولي از مدتها پيش اصلاحطلبان به اين نتيجه رسيده بودند که اگر با برنامه خودشان در انتخابات شرکت کنند، پيروز ميدان خواهند بود."
دنیای اقتصاد
روزنامه دنیای اقتصاد هم از مردانی که روحانی را در مجلس همراهی کردند نام برده و آنها را به احتمال مردان کابینه روحانی خوانده . به نوشته این روزنامه ،" یکشنبه شب حسن روحانی در حالی به مجلس رفت و آب پاکی اوضاع شرایط کنونی کشور را بردست نمایندگان ریخت که کسانی وی را همراهی میکردند که به گواه رسانهها در این چند وقت بارها از آنان به عنوان گزینههای کابینه نام برده شده بود.
آن هم بیشتر گزینههایی برای مناصب اقتصادی و در واقع شاید آن چه یکشنبه شب همه دوربینها و رسانهها شاهد آن بودند همراهی تیم اقتصادی آقای رییسجمهور با وی در مجلس بود چه بیشتر سخنانی که روحانی بر زبان راند هم البته درباره حوزه اقتصاد بود.
به این ترتیب در افطاری مجلس به رییسجمهور تازه وارد از اسحاق جهانگیری و محمد شریعتمداری گرفته تا نهاوندیان، نوبخت، ربیعی و... حسن روحانی را همراهی کردند مردانی اقتصادی که او برنامههای اقتصادیاش را با آنان تنظیم کرده است. به گزارش خبرگزاریها و طبق آنچه در سایتها نشان داده میشود در جلسه شب گذشته افرادی حسن روحانی را همراهی میکردند که گفته میشود وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، نفت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونت اجرایی پستهایی است که برای این افراد مطرح است و کارگروههای اقتصادی متعددی در حال حاضر با حضور برخی از این چهرهها از سوی ريیسجمهور منتخب ایجاد شده است. اما این تمام حدس و گمانها نیست که ظاهرا بیشتر وزارتخانهها به یکی دو کاندیدای نهایی رسیدهاند به ویژه در وزارتخانههای اقتصادی که خبرهای رسیده حکایت از این دارد که تصمیمات نهایی تقریبا گرفته شده است."
کیهان در کیهان هم این پیام خوانندگان را داریم که خود قضاوت کنید :
*میخواستم از رئیسجمهور انقلابی دکتر احمدینژاد به خاطر همه خوبیهایش سپاسگزاری کنم شاید ۱۲ مرداد ۹۲ از ساختمان سفید پاستور بیرون روند اما هرگز از ذهن و دل این ملت بیرون نخواهند رفت!
*خواهرم را که چند روز پیش در کرج تصادف میکند به بیمارستان شهید مدنی این شهرستان میرسانند با اینکه از ناحیه کمر آسیب دیده بود به خاطر نداشتن بیمه تا فردای آن روز عمل نمیکنند فقط تنها کاری که برای او کردهاند دستش را گچ گرفتهاند. وقتی بیمار درد میکشد پرستارهای بخش میگویند اگر همراهان دلشان میسوزد از بیرون داروی مسکن تهیه بکنند تا به بیمار تزریق بشود. وقتی جویای دلیل این کوتاهیها شدیم میگویند چون حقوق کارکنان بیمارستان چند ماه به تعویق افتاده خدمات نمیدهند!"