آیا رؤیای امریکا برای استقلال در انرژی هنوز زنده است؟
آمریکا؛ قربانی بزرگ کاهش قیمت نفت
بهای نازل نفت از اواسط سال 2014 قربانیان زیادی به همراه داشته است؛ از جمله کاهش مشاغل نفتی، تعطیلی چاهها و تعلیق پروژههای اکتشاف. بیشترین پیامدهای ناگوار را باید در ایالات متحده مشاهده کرد، کشوری که امیدوار بود انقلاب نفتوگاز شیل منتهی به استقلال انرژی تا سال 2020 گردد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۳
بهای نازل نفت از اواسط سال ۲۰۱۴ قربانیان زیادی به همراه داشته است؛ از جمله کاهش مشاغل نفتی، تعطیلی چاهها و تعلیق پروژههای اکتشاف. بیشترین پیامدهای ناگوار را باید در ایالات متحده مشاهده کرد، کشوری که امیدوار بود انقلاب نفتوگاز شیل منتهی به استقلال انرژی تا سال ۲۰۲۰ گردد.
به گزارش گروه ترجمه نکونیوز، از آغاز شکوفایی صنعت شیل در حدود سال ۲۰۱۰ تحولات چشمگیری در بازارهای جهانی نفت رخ داده است. اگرچه اکنون انتظارات پیشین بدل به رؤیا شدهاند تا واقعیت.
«سوزان مینتر» کارشناس نفتوگاز طبیعی در Platts Analytics به CNBC گفته است: «مطمئن نیستم که از لحاظ فیزیکی برای ما امکان داشته باشد زمانی بجایی برسیم که دیگر نیازی به واردات انواع خاصی از نفت خام نداشته باشیم.» وی افزوده است: «با نگاهی به واردات نفت خام امریکا درمییابیم که مسأله کیفیت است. به واردات نفت سبک و شیرین خاتمه دادهایم اما نفتی وارد میکنیم که نیاز است برای تزریق به پالایشگاهها با نفت تولید خودمان مخلوط گردد.»
در سقوط بهای نفت از اواسط سال ۲۰۱۴ ناشی از مازاد عرضه در بازار، عواملی چند نقش داشتهاند از جمله افزایش تولید امریکا که با ارضای نیاز داخلی سبب کاهش واردات شد، خودداری اوپک از کاهش تولید و همچنین عدم مطابقت تقاضا و عرضه که علت عمده آن کاهش رشد اقتصادی بخصوص در چین بود.
در نتیجه قیمت نفت از اوج ۱۱۴ دلاری در ژوئن ۲۰۱۴ به ۲۶ دلار در اوایل سال ۲۰۱۶ رسید که البته در حال حاضر کمی بهبود یافته است. برخی تحلیلگران پیش از سقوط بهای نفت پیشبینی کرده بودند که نفتوگاز شیل میتواند موجب استقلال انرژی در امریکا تا سال ۲۰۲۰ شود؛ پیشبینی که اکنون رؤیایی دستنیافتنی بنظر میرسد. در حالی که بر اساس آمار دولتی، امریکا ۹.۲ میلیون بشکه نفت در روز تولید میکند، میزان خالص واردات این کشور ۷.۳ میلیون بشکه در روز است.
علیرغم تصمیم اوپک در اواخر سال ۲۰۱۴ مبنی بر عدم کاهش تولید برای حفظ سهم خود در بازار برابر رقبای تازهوارد نفت شیل، این صنعت در امریکا مسأله جدیدی نیست. صنعت شیل چندین دهه است که در ایالات متحده فعال است اما از سال ۲۰۰۰ متعاقب طرح دولتی توسعهای، رشد آن شتاب گرفته است. اما به علت کاهش بهای نفت در چند سال اخیر، توجیه اقتصادی آن برای تولیدکنندگان امریکایی دشوار شده است. آمار نشان میدهد در حالی که در سال ۲۰۱۱ در ماه می ۲۰۰۰ چاه در حال حفاری بوده است اکنون این میزان به حدود ۴۵۰ حلقه رسیده است.
مینتر معتقد است اوپک میزان مقاومتپذیری صنعت شیل را دستکم گرفته بود چرا که این صنعت بیشتر از آنچه دیگران میپنداشتند دوام آورده است. به گفته وی: «خیلیها فکر میکردند بعد از ۱۲ الی ۲۴ ماه منحنی های نزولی، این صنعت به کلی تعطیل میگردد.»
سال ۲۰۱۵ امریکا تصمیم گرفت ممنوعیت ۴۰ ساله در خصوص صادرات نفت را دستکم برای کمک به تولیدکنندگان شیل بطور جزئی بردارد. این تصمیم سبب دسترسی بیشتر تولیدکنندگان امریکایی به بازار میشود. وی میافزاید: «من گمان میکنم حال که ممنوعیت صادرات در امریکا وجود ندارد، عرصه فعالیت بار دیگر وسعت یافته است و دیگر مسیر یکطرفهای پیش روی تولیدکنندگان امریکایی نیست.»
با آغاز بهبود بهای نفت تحلیلگران نفتی انتظار دارند که توازن مجدد عرضه و تقاضا در بازار برقرار گردد. به اعتقاد مینتر در سه تا پنج سال آتی بهای نفت به ۷۰ دلار برای هر بشکه میرسد.
منبع: CNBC
ترجمه: نعیم نوربخش - نکونیوز