حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز گفته است دوره صادرات بدون پولِ گاز به ترکیه خاتمه یافته است و ترکیه اکنون بابت واردات گاز ایران پول پرداخت میکند. وی گفته است که در ماههای گذشته معادل ۱.۵ میلیارد دلار گاز به ترکیه صادر شده که آنکارا به دلیل رأی دیوان داوری، بابت آن پولی پرداخت نکرده است.
به گزارش نکونیوز، دیوان داوری ایران را محکوم کرده بود که به دلیل گران فروشی گاز به ترکیه، مابهالتفاوت دریافتی را به این کشور مسترد کند و به همین دلیل ایران برای دورهای بدون این که پولی دریافت کند، اقدام به صادرات گاز به ترکیه کرد.
حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز در نشست خبری خود درباره آخرین وضعیت تحویل گاز به ترکیه بابت طلب گازی این کشور پس از حکم دیوان داوری، گفت: پرداخت بدهی گازی به ترکیه به پایان رسیده و اکنون بابت صادرات گاز به این کشور، پولش را دریافت می کنیم.
عراقی افزود: میزان حکم دیوان داوری بابت شکایت ترکیه، ۱.۵ میلیارد دلار بود که بابت آن حدود هشت میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه تحویل دادیم.
وی با انتقاد از برخی رسانهها اظهار داشت: ما پول گازی که به ترکیه دادیم را قبلاً دریافت کرده بودیم، اما برخی اعلام کردند که گاز مجانی دادهایم.
حمیدرضا عراقی صبح امروز (دوشنبه، ۱۶ بهمنماه) در نشست با اصحاب رسانه، در پاسخ به پرسشی درباره واریز نشدن ۱۱ هزار میلیارد تومان از سوی شرکت ملی گاز به حساب خزانه توضیح داد: مجموعه درآمد شرکت ملی گاز از منبع مبالغی که از مردم دریافت میشود ۱۷ هزار میلیارد تومان است که از این مبلغ ۸۰۰۰ میلیارد تومان سهم هدفمندی یارانههاست و بقیه آن سود سهام و مالیات است و آنچه در اختیار شرکت ملی گاز میماند ۴۵۰۰ میلیارد تومان برای هزینههای جاری است که هزار میلیارد تومان از این مبلغ نیز اکنون بهدلیل حذف آبونمان از قبضها از بودجه شرکت گاز کم شده است، اگرچه ما معتقدیم مجلس محترم شورای اسلامی باید این موضوع را حل کند.
وی ادامه داد: بحثی که درباره آبونمان از سوی دیوان عدالت اداری مطرح شد یک بحث حسابداری است و اینکه مبلغی به حساب خزانه واریز نشده در واقع موضوعی است که خودشان اعلام کردند این مبلغ به خزانه واریز و سپس برگشت داده شده است. در واقع این فرآیند طی شده و منظور از این خبر این نبوده که در جامعه بازتاب وسیعی یابد که ۱۱ هزار میلیارد تومان گم شده، بلکه منظور این بوده که چرخه انتقال این وجه به خزانه چگونه است؛ حتی یک ریال از این مبلغ هم جابهجا نمیشود.
حضور بهموقع شرکت گاز در زلزله کرمانشاه
اقدامهای شرکت ملی گاز پس از وقوع زلزله در استان کرمانشاه از دیگر مسائلی بود که عراقی درباره آن توضیح داد: یکی از مهمترین اقدامهای شرکت ملی گاز در سالی که گذشت حضور بهموقع در زلزله کرمانشاه بود، زیرا ما کارمان را در این شهر به خوبی انجام دادیم.
وی افزود: زلزله کرمانشاه بسیار خطرناک بود، اما من و دیگر همکارانم فردای روز زلزله آنجا بودیم. در آن زمان شرکتهای گاز استانهای همجوار را خبر و با کمک هم بلافاصله شبکه گاز را نشتیابی کردیم که بر این اساس گاز خیلی سریع وصل شد. خوشبختانه در روزهایی که تصور میشود نشت گاز میتواند خطرناک باشد ما هیچ مشکلی در کرمانشاه و سرپلذهاب نداشتیم.
عراقی ادامه داد: نمیتوانم اطمینان دهم که در شبکه گاز هنگام بحران همه اوضاع بر وفق مراد است، اما پیشبینیهایی برای پیش از وقوع و نیز زمان وقوع بحران و پس از آن داریم.
توسعه صادرات گاز و لزوم صرفهجویی در مصرف
معاون وزیر نفت در امور گاز امسال را یکی از شاخصترین سالهای شرکت ملی گاز در طول سالهای گذشته عنوان کرد و گفت: هر شاخصی، شاخص موفقیت محسوب نمیشود، اینکه ما در تجارت جهانی گاز نقش کمی داریم نشانه عقبماندگی ما نیست؛ برای نمونه کشور قطر مصرف داخلی زیادی ندارد، اما در کشور ما با وسعت و جمعیت زیاد و وجود مناطق سردسیر، صنایع و نیروگاهها باید پاسخگوی مصرف داخلی باشیم.
عراقی اظهار کرد: با توجه به موقعیت راهبردی ایران، امکان صادرات گاز برای ما وجود دارد، اما هرچه تولید میکنیم باز هم در حال مصرف گاز هستیم و اگر این روند ادامه یابد، در آینده هم نمیتوانیم صادرات گاز را گسترش دهیم، گرچه صادرات گاز از جمله اهداف و چشمانداز شرکت ملی گاز است.
در صورتی که وظیفه شرکت ملی گاز در برنامه ششم توسعه این است که روزانه ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز را صادر کنند. امکان صادر کردن این گاز نیز وجود دارد. ما با عراق برای صادرات گاز در دو منطقه بغداد و بصره قرارداد داریم، همچنین با ترکیه نیز قرارداد صادرات گاز داریم، اما باید به حال مصرف در داخل کشور فکری کنیم، زیرا اگر با روند کنونی مصرف گاز در داخل پیش برویم، شاید در آینده باز هم نتوانیم نقشی در افزایش توان صادرات گاز داشته باشیم، گرچه صادرات گاز افزون بر اینکه ارزآوری به همراه دارد در زمره مصادیق اقتصاد مقاومتی نیز هست.
گلایه از نهادهای دولتی و سازمانها
مدیرعامل شرکت ملی گاز گلایه خود از نهادهای دولتی و سازمانها را مطرح کرد و گفت: متاسفانه جدای از بخش خانگی، در نهادهای دولتی و قانونگذار و سایر سازمانها نیز شاهد صرفهجویی در مصرف گاز نیستیم. در بخشهای نیروگاهی، کارخانهها و ادارهها اهمیتی برای صرفهجویی در مصرف گاز قائل نمیشوند و در این میان مردم از همه بیشتر به مصرف صحیح گاز توجه میکنند.
عراقی تاکید کرد: صرفهجویی در مصرف گاز سبب بالا رفتن نقش ایران در تجارت جهانی گاز میشود و باید به این نکته توجه داشته باشیم که برخی کشورها وظیفه صادرات گاز را برعهده دارند، زیرا مصرف چندانی در داخل کشور خود ندارند، اما وظیفه ما تامین نیاز داخل کشور است.
عراقی از مردم به دلیل صرفهجویی در مصرف گاز تشکر کرد و گفت: در سال ۹۵ مقدار مصرف گاز در بخش خانگی بسیار کمتر از دیگر بخشهای مصرفی بود.
صادرات گاز ایران به گرجستان
مدیرعامل شرکت ملی گاز درباره صادرات گاز ایران به گرجستان گفت: گرجستان باید گاز مورد نیاز خود را از ارمنستان و روسیه دریافت کند و قرار است گازی که به ارمنستان میفرستیم به برق تبدیل شود و به گرجستان بفروشیم که کار در حال انجام است.
وی درباره فروش گاز روسیه به کویت نیز توضیح داد: اطلاعات دقیقی در این زمینه ندارم، اما روسیه اگر بخواهد گاز طبیعی به کویت بفروشد راهی جز ایران ندارد.
کشورهای عربی دریافت گاز از ایران را مطلوب میدانند
معاون وزیر نفت در امور گاز، درباره قرارداد با کویت توضیح داد: ما در چند سال گذشته مذاکرات خوبی با کویت داشتهایم و آنها نیز به گاز ما احتیاج دارند. با توجه به روابط سیاسی دو کشور در آینده این اتفاق رخ خواهد داد، اما متاسفانه در زمانی که این مذاکرات انجام میشد اتفاقاتی افتاد که رابطه میان ایران و عربستان تیره شد و پل ارتباطی ما را قطع کردند. هر زمان که این رابطه برقرار شود مذاکرات ادامه مییابد، زیرا کشورهای عربی گرچه دریافت گاز از ایران را مطلوب میدانند، اما ممکن است جرات یا توان امضای قرارداد با ایران را نداشته باشند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز درباره اضافه شدن حجم گاز تولیدی پس از بهرهبرداری از فازهای پارس جنوبی توضیح داد: گازی که تولید میشود به مصرف میرسد، زیرا باید بخش خانگی و تمامی نیروگاهها، کارخانهها و صنایع را گازرسانی کنیم، اما باید راهی بیابیم تا به صرفهجویی و ذخیره انرژی در کشور بپردازیم، زیرا با این روش باز هم جا برای صادرات گاز باقی خواهد ماند و در غیر این صورت باید فکری به حال آیندگان کنیم، زیرا تمام گاز تولیدی را مصرف میکنیم.
وی افزود: در آینده باید ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر کنیم، اما اکنون ۸ تا ۱۰ میلیون متر مکعب گاز در روز به عراق صادر میکنیم، ظرفیت ترکیه نیز بالاتر از میزان صادرات کنونی است، همچنین امکان صادرات گاز به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز فراوان است، اما باید روابط سیاسی نیز حل شوند.
صدور خدمات فنی و مهندسی
صدور خدمات فنی و مهندسی از دیگر مواردی بود که عراقی درباره آن توضیح داد: ما به نقطهای رسیدهایم که پس از گذشت ۵۰ سال از عمر فعالیت شرکت ملی گاز اطمینان یافتهایم توانایی تامین گاز داخل کشور را داریم و اکنون به دنبال آن هستیم که کمیت را به اتمام رسانده و در پی کیفی کردن خدمات گاز باشیم.
به گفته وی، توانمندسازی و اصلاح فرآیندها و ارتقای کیفیت و رویکرد سیستمی به برنامهها داشتن از جمله محورهایی هستند که سبب افزایش کیفیت خدمات در حوزه گاز میشوند، افزون بر این، صدور خدمات فنی مهندسی به دیگر کشورها از جمله اهداف شرکت ملی گاز است.