تشریح اولویتهای پتروشیمی در سال ۹۴:
آیا وزارت نفت با درخواستهای حاکمیتی پتروشیمی موافقت می کند؟
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیر طرح های شرکت در نخستین روزهای سال جدید، در گفت و گو با دو خبرگزاری، اولویتهای این صنعت را در سال ۱۳۹۴ تشریح کردند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۵۷
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیر طرح های شرکت در نخستین روزهای سال جدید، در گفت و گو با دو خبرگزاری، اولویتهای این صنعت را در سال ۱۳۹۴ تشریح کردند.
به گزارش نکونیوز، مروری بر این دو گفت و گو از عباس شعری مقدم و مرضیه شاهدایی می تواند ما را به چشم اندازی از صنعت پتروشیمی در سال جاری برساند. بر اساس نظرات این دو، اولویتهای صنعت پتروشیمی در سال جاری در این موارد خلاصه می شود:
۱-افزایش صادرات : معاون وزیر نفت با اشاره به تدوین برنامه های جدید افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در سال جدید و با بیان اینکه برنامه های صادراتی پتروشیمی در سالی که گذشت محقق شده است گفت: برنامه ریزیها برای تغییر نحوه صادرات محصولات پتروشیمی برای تسهیل در صدور و حفظ مشتریان بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران انجام شده است. البته شعری مقدم جزییاتی از این برنامه ها ارائه نداده است.
۲-توسعه سرمایه گذاری:شعری مقدم مهمترین مشکل صنعت پتروشیمی را عدم جذب سرمایه به میزان کافی ذکر کرد و توسعه سرمایه گذاری در این صنعت به منظور تکمیل ۶۲ طرح نیمه تمام و اجرای ۳۶ طرح جدید را مهمترین برنامه صنعت در سال جاری اعلام کرد. شعری مقدم در این زمینه صرفا به دعوت از سرمایه گذاران بسنده کرد و برنامه دقیقی برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی اعلام نکرد. شعری مقدم باز هم نسبت به لغو تحریمها ابراز امیدواری کرد و این امر نشان می دهد که همچنان توسعه سرمایه گذاری در این صنعت منوط به لغو تحریمهاست. مرضیه شاهدایی هم در زمینه افزایش سرمایه گذاری در صنعت گفته : درخواست کردیم فاینانس صندوق توسعه ملی و فاینانس خارجی که از طریق بانک مرکزی ساماندهی میشود تحت نظارت شرکت ملی پتروشیمی قرار گیرد.
۳-توسعه و تکمیل زنجیره ارزش: توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی، یکی دیگر از برنامه های صنعت در سال جدید اعلام شده که می تواند زنجیره ارزش را در این صنعت که عامل اصلی اشتغالزایی و توسعه این صنعت است تکمیل کند.
۴-چالش خصوصی سازی : مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه شاید سختترین بخش کار ما در حاکمیت مدیریت طرحهای خصوصی و هدایت کردن آنها است، راهکارهایی همچون نظارت بر کلیه مجتمع های پتروشیمی از جمله نظارت بر ایمنی را به منظور افزایش اعمال حاکمیت شرکت مطرح کرده و گفته: ما با روند قبلی نمیتوانیم کار کنیم و بیشتر به صورت تعاملی به طرحهای در دست احداث کمک میکنیم و سعی میکنیم تخصصی که در شرکت ملی پتروشیمی وجود دارد را در خدمت طرحها قرار دهیم تا جهش تولیدات محصولات پتروشیمی عملیاتی شود و در واقع به عنوان حامی، پشتیبان و نظارت کننده عمل خواهیم کرد. در مجموع هدف پتروشیمی این است که حاکمیت ملی پتروشیمی دوباره بر کلیه طرح ها و مجتمع ها برقرار شود که البته کار دشواری به نظر می رسد.
۵-نظارت بر تخصیص خوراک : یکی از ابزارهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای اعمال حاکمیت بر کلیه مجتمع هاذ و طرح ها، نظارت بر تخصیص خوراک عنوان شده است. در حقیقت شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال آن است که وزارت نفت، اختیار تخصیص خوراک به مجتمع های پتروشیمی را در اختیار شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار دهد.
تحقق اغلب اهداف فوق، منوط به موافقت وزارت نفت است اما با توجه به اینکه از یک سو به نظر می رسد پتروشیمی جزو اولویتهای اصلی وزارت نفت نیست و از سوی دیگر برخی از این موارد می تواند دخالت در حوزه هایی که خصوصی شده قلمداد گردد، بعید به نظر می رسد بدون عزم جدی و عملیاتی در بخشهای حاکمیتی، شاهد تحقق این اهداف در سال جاری باشیم، مگر آنکه نگرش مثبتی در مجموعه وزارت نفت و حوزه های اقتصادی برای رفع چالش خصوصی سازی نادرست در این صنعت ایجاد شود.