برنامه فروش بیسابقه ذخایر استراتژیک نفت توسط آمریکا+نمودار
آمریکاییها چه خوابی برای بازار نفت دیدهاند؟
آمریکا قصد دارد از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵ حدود ۱۹۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک خود را به فروش برساند. تنها در سه سال آتی، آمریکاییها میخواهند از فروش بخشی از ذخایر استراتژیک خود، ۲ میلیارد دلار درآمد به دست بیاورند. برنامه وزارت انرژی آمریکا این است که این دو میلیارد دلار را صرف مدرنسازی ذخایر استراتژیک این کشور در خلیج مکزیک کند. اما آیا آمریکاییها نقشهای دیگری نیز در ذهن دارند؟
تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۱۹
جنگ ۱۹۷۳ اعراب با رژیم صهیونیستی و حمایت آمریکا از این رژیم، تحریم نفتی غرب را به همراه داشت. در نتیجه این تحریم قیمت نفت جهش بیسابقهای را تجربه کرد و بنزین در آمریکا و برخی از کشورهای غربی جیرهبندی شد. توهم دسترسی به عرضه پایدار نفت، بدین ترتیب، کنار رفت و درست دو سال پس از این جنگ ساخت ذخایر استراتژیک نفت در آمریکا آغاز شد.
به گزارش نکونیوز، آمریکا برنامهای را جلوی پای خود گذاشته است که این برنامه یک بار دیگر ما را به تفکر در مورد ذخیرهسازی استراتژیک نفت وامیدارد. آمریکا قصد دارد از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵ حدود ۱۹۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک خود را به فروش برساند. تنها در سه سال آتی، آمریکاییها میخواهند از فروش بخشی از ذخایر استراتژیک خود، ۲ میلیارد دلار درآمد به دست بیاورند. برنامه وزارت انرژی آمریکا این است که این دو میلیارد دلار را صرف مدرنسازی ذخایر استراتژیک این کشور در خلیج مکزیک کند. اما آیا آمریکاییها نقشهای دیگری نیز در ذهن دارند؟
برنامه فروش بخشی از نفت ذخیرهشده در آمریکا علاوه بر تأمین هزینه بازسازی و مدرنسازی ذخایر استراتژیک آمریکا میتواند تبعات بیشتری نیز به دنبال داشته باشد.
این برنامه درست در زمانی که اوپک و ۱۱ کشور غیرعضو اوپک قصد دارند تولید خود را حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز کاهش داده و قیمت نفت را بالا ببرند، یک منبع جدید عرضه برای بازار نفت مهیا میکند و افزایش قیمت نفت را تا حدی مهار میکند. در واقع، برنامه وزارت انرژی آمریکا، احتمالاً آثار توافق اوپک را محدودتر میکند، گرچه نمیتواند آثار آن را به کلی از بین ببرد.
از قضا برنامه آمریکا برای فروش بخشی از ذخایر استراتژیک نفت خود نیز با اجرای توافق نفتی اوپکیها همزمان شده است. اوپک از اول ژانویه طرح کاهش تولید خود را آغاز خواهد کرد و آمریکا از اواسط ژانویه فروش ۸ میلیون بشکه نفت به مشتریان را آغاز خواهد کرد. در مرحله اول هدف آمریکاییها این است که از محل فروش نفتِ ذخایر استراتژیک خود ۳۷۵ میلیون دلار درامد به دست بیاورند.
نفت فروخته شده از اول مارس به خریداران تحویل میشود و حتی آمریکاییها اعلام کردهاند که مشتریان از فوریه نیز میتوانند نفت خود را تحویل بگیرند.
شکل زیر برنامه فروش بخشی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا را در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵ نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید، در نتیجه این برنامه حجم زیادی از نفت به بازارها روانه خواهد شد.

اما ذخایر استراتژیک نفتی از کجا شکل گرفتند؟ جنگ سال ۱۹۷۳ اعراب با رژیم صهیونیستی، تحریم نفتی غرب را به همراه داشت و در نتیجه آن آسیبپذیری کشورهای واردکننده نفت در برابر کمبود نفت عیان شد. پس از این تحریم، کشورهای غربی واردکننده نفت آژانس بینالمللی انرژی را تأسیس کردند و ساخت ذخایر استراتژیک نفت آمریکا از سال ۱۹۷۵ آغاز شد. ساخت این ذخایر ۴ میلیارد دلار هزینه دربر داشت.
پس از این جنگ، صادرات نفت از آمریکا نیز ممنوع اعلام شد اما قانونی تصویب شد که عمق اتحاد استراتژیک آمریکا و اسرائیل را نشان میدهد. آمریکایی تعهد کردند که در صورت نیاز و در وضعیت اضطراری تا پنج سال، نفت اسرائیل را تأمین کنند. اسرائیل هیچگاه از این قانون استفاده نکرد اما این قانون همچنان معتبر است و حتی در سال ۲۰۱۵ دوره آن تمدید شد.
سایتهای ذخیرهسازی استراتژیک نفت آمریکا در مکانهایی قرار دارند که به آنها، گنبدهای نمکی میگویند. نفت خام نمیتواند در نمک نفوذ کند و با آن ترکیب نمیشود. بنابراین مخازن نمکی، بهترین مکانها برای ذخیرهسازی نفت خام هستند. این مخازن به صورت مصنوعی در گنبدهای نمکی زیر زمین ساخته شدهاند. عمق هر مخزن میتواند به ۱۰۰۰ متر برسد. طول متوسط هرکدام ۶۰۰ متر و عرض آنها ۶۰ متر است. ظرفیت آنها هم بین ۶ تا ۳۷ میلیون بشکه متغیر است.
هزینهی ساخت مخازن زیرزمینی آمریکا، ۱۰ برابر کمتر از هزینه ساخت مخازن روی زمین است. این ذخایر در چهار سایت قرار دارند که در کنار هرکدام، تاسیساتی برای پالایش و همچنین مجتمعهای پتروشیمیایی ساخته شده است. این ذخایر هزینه نگهداری بسیار بالایی دارند. هم اکنون هزینهی نگهداری این مخازن سالیانه ۲۰۰ میلیون دلار است.
آمریکا تاکنون چند بار از ذخایر استراتژیک نفت خود استفاده کرده است. در جنگ اول خلیج فارس و پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۱۹۹۱، آمریکاییها حدود ۱۷ میلیون بشکه از ذخایر نفت خود را در ژانویه ۱۹۹۱ روانه بازار کردند.
طوفان کاترینا باعث شد تا ۹۵ تولید نفت آمریکا و ۸۸ درصد تولید گاز این کشور در خلیج مکزیک تعطیل شود. آمریکا در این هنگام نیز ۱۱ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک خود را روانه بازار کردند.
حتی در بهار عربی نیز آمریکایی ها برای جبران کاهش تولید از کشورهایی نظیر لیبی ذخایر استراتژیک خود را دست زدند و ۳۰ میلیون بشکه نفت راهی بازارها کردند.
برای عضویت در کانال تلگرامی نکونیوز میتوانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
https://telegram.me/neconews