چین پترودلار را به چالش میکشد
پترویوان و نظم در حال ظهور بازار نفت
چین قصد دارد از اوایل ماه مارس (ماه آینده میلادی) با راهاندازی بورس بینالمللی انرژی شانگهای مبادله نفت خام با یوان را آغاز کند. قراردادهای خرید و فروش نفت در جهان عمدتاً به دلار آمریکا هستند و این حرکت چین، آغاز به چالش کشیدن پترودلار خواهد بود.
تاریخ انتشار : شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۴۰
چین قصد دارد از اوایل ماه مارس (ماه آینده میلادی) با راهاندازی بورس بینالمللی انرژی شانگهای مبادله نفت خام با یوان را آغاز کند. قراردادهای خرید و فروش نفت در جهان عمدتاً به دلار آمریکا هستند و این حرکت چین، آغاز به چالش کشیدن پترودلار خواهد بود.
به گزارش
نکونیوز، نفت و به تعبیر دقیقتر «طلای سیاه» بزرگترین پشتوانه دلار آمریکا در مبادلات بینالمللی بوده است. مبادله نفت خام به دلار صورت میگیرد و از انجا که تقاضا برای نفت همواره وجود دارد، این تضمینی است که نیاز به دلار نیز همواره وجود داشته باشد. به همین دلیل است که اقتصاد آمریکا با وجود بدهی ملی ۲۰ تریلیون دلاری به راحتی میتواند به حیات خود ادامه دهد و قدرتمندترین اقتصاد جهان نیز باشد.
چین قصد دارد با استقرار پترویوان و مبادله نفت با واحد پولی خودف جایگاه دلار را به چالش بکشد. چین خود مالک ۱.۲ تریلیون دلار از کل بدهیهای آمریکا است و این مالکیت به نوعی پشتوانه حرکت جدید چین برای مبادله نفت با یوان خواهد بود.
چین از سال ۲۰۱۲ قصد راهاندازی نظام مبادله نفت با یوان را داشت اما بارها آن را به تأخیر انداخت و سرانجام تصمیم به عملی کردن آن در از اوایل مارس گرفته است. چین ابتدا قصد داشت از ۱۸ ژانویه امسال مبادله نفت با یوان را شروع کند که اجرای این تصمیم را تا ماه مارس عقب انداخت. چین به بزرگترین واردکننده نفت خام تبدیل شده و در این زمینه از آمریکا سبقت گرفته است. اقتصاد چین، دومین اقتصاد بزرگ دیاست؛ با این حال سهم یوان از پرداختهای بینالمللی بسیار اندک و حدود ۲ درصد است و چین برای تضمین آینده اقتصادی خود سعی دارد، سهم یوان در تجارت بینالمللی را افزایش دهد.
چین یک شاخص (بنچمارک) نفت خام جدید به بازار نفت معرفی خواهد کرد که این شاخص بر اساس خصوصیات نفت خام وارداتی توسط پالایشگاههای چینی خواهد بود. این شاخص با یوان قیمتگذاری میشود و به تدریج به رقیب دو شاخص قدرتمند برنت (در اروپا) و وست تگزاس اینترمدییت (در آمریکا) تبدیل خواهد شد.
آمریکا به واسطه انحصاری که واحد پولی این کشور بر بازارهای نفت داشته است، به راحتی بر تعدادی از کشورهای صادرکننده نفت نظیر ایران، روسیه و ونزوئلا فشار وارد کرده و در گذشته نیز عراق و لیبی شاهد فشارهای آمریکا بودهاند. سیستم مالی آمریکا به این دلیل که نفت خام با دلار ارزشگذاری و مبادله میشود، بر بازار نفت کنترل زیادی دارد و این امر به ضرر کشورهایی بوده که به هر دلیل ممکن آمریکا قصد تحت فشار قرار دادن آنها را داشته است. انتظار میرود که کشورهایی نظیر روسیه، ایران و ونزوئلا از این ابتکار چین حمایت کنند. در صورت که این کشورها بخشی از نفت خود را به چین به یوان بفروشند، بورس بینالمللی انرژی شانگهای در ابتدای راهاندازی خود، موفقیت عظیمی به دست خواهد آورد.