تغییر موضع عربستان در غیاب ایران
چرا اجلاس فریز نفتی قطر بی نتیجه پایان یافت؟
اجلاس تثبیت یا فریز تولید نفت که با حضور بسیاری از کشورهای عمده تولیدکننده نفت خام و بدون حضور ایران در دوحه برگزار شده بود، بدون هیچ نتیجهای به پایان رسید تا طرح عربستان برای فریز نفتی ناکام شود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۳۷
اجلاس تثبیت یا فریز تولید نفت که با حضور بسیاری از کشورهای عمده تولیدکننده نفت خام و بدون حضور ایران در دوحه برگزار شده بود، بدون هیچ نتیجهای به پایان رسید تا طرح عربستان برای فریز نفتی ناکام شود.
به گزارش نکونیوز، عربستان که پیش از این اعلام کرده بود حتی بدون حضور ایران نیز این اجلاس برگزار می شود، در زمان برگزی آن تغییر موضوع داد و عدم حضور ایران در این اجلاس را عاملی برای عدم توافق بر سر فریز نفت اعلام کند. هرچند ایران بارها اعلام کرده بود کخ تا زمان رسیدن به تولید قبلی خود در اوپک، در هیچ طرح تثبیت تولید شرکت نمی کند، اما عربستان امیدوار بود با نقصر جلوه دادن ایران در کاهش قیمت نفت به دلیل افزایش تولید در دوران اشباع بویژه در دو ماه اخیر پس از لغو تحریمها، ایران را مجاب به جضور در این اجلاس کند. اما غیبت وزیر نفت ایران در این نشست اگرچه آن را با شکست مواجه ساخت، اما از سویی دیگر فاز تازه ای از تحرکات عربستان را برای انداختن بار کاهش قیمت نفت روی دوش ایران کلید زد. هرچند که ایران بارها اعلام کرده تا پیش از رسیدن به تولید ۴.۵ میلیون بشکه در روز، حاضر به توقف برنامه افزایش تولید خود نیست و کشورهایی که در زمان تحریم ایران تولید نفت خود را افزایش داده و جای ایران را در بازار گرفته اند باید تولید خود را به سطح قبل برگردانند.
کشورهای شرکتکننده در اجلاس فریز نفتی در دوحه، حدود ۴۵ درصد از تولید نفت جهان را انجام میدهند. در میان کشورهای حاضر، عربستان و روسیه در مجموع بیش از یکپنجم کل تولید نفت دنیا را انجام میدهند.
سه منبع در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفتهاند که توافقی در این اجلاس حاصل نشد. بهگفته آنها، مقرر شد که کشورهای عضو اوپک ابتدا در میان همدیگر به توافقی برسند و بعد موضوع تثبیت تولید در میان اعضا و کشورهای غیرعضو اوپک دوباره مطرح شود.
امید به توافق دوحه باعث شده بود که طی روزهای اخیر قیمتهای نفت به حدود ۴۵ دلار صعود کند، اما آخرین گزارش خبرگزاری بلومبرگ از وضعیت حاضر قیمتهای نفت حاکی است که روز یکشنبه قیمت نفت برنت دریای شمال با ۱.۷درصد کاهش به ۴۳ دلار و قیمت نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲.۷۵ درصد کاهش نسبت به روز قبل از آن به حدود ۴۰ دلار سقوط کند.
رویترز مینویسد که کشورهای عضو اوپک احتمالا در ماه ژوئیه دوباره موضوع تثبیت تولید نفت را در میان خود مطرح کنند و بعد از رسیدن به توافق میتوانند دیگر تولیدکنندهها را برای یک اجلاس درباره تثبیت تولید نفت دعوت کنند. در همین زمینه خبرگزاری بلومبرگ نیز از قول وزیر نفت نیجریه گزارش داده است که بعد از ۱۰ ساعت مذاکره، ۱۶ کشور حاضر در اجلاس دوحه بدون هیچ نتیجهای اجلاس را ترک کردند. بلومبرگ نیز عدم حضور دیگر کشورهای تولیدکننده نفت مانند ایران در این اجلاس و نامشخص بودن تعهد دیگران به تثبیت تولید را علت ناکام ماندن اجلاس دوحه عنوان کرده است.