یکی دو ساعت پس از آنکه شرکت توتال در بیانیه ای اعلام کرد برای ماندن در پروژه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی نیاز به معافیت تحریمی آمریکا دارد، سفیر انگلیس در تهران، به کوشک وزارت نفت در شمال تهران رفت تا ناظر امضای یک قرارداد نفتی بین ایران و شرکت پرگس باشد. پیامی امیدبخش از سوی یکی از کشورهای ۱+۵ به ایران درباره برجام، آن هم یک روز پس از بیانیه فدریکا موگرینی در حمایت اروپا از برجام.
به گزارش نکونیوز شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و کنسرسیوم پرگس (PERGAS) عصر چهارشنبه به منظور توسعه و پشتیبانی بهرهبرداری میدان نفتی کرنج در قالب الگوی قراردادی نفتخیز جنوب موافقتنامه همکاری (HOA) امضا کردند. این نخستین قرارداد نفتی در سال ۹۷ و نخستین قرارداد در قالب قراردادی مناطق نفتخیز جنوب است.
این موافقتنامه با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت و جمعی از مدیران ارشد این وزارتخانه و رابرت مکایر، سفیر انگلیس در ایران، بین بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و کالین رولی، رئیس کنسرسیوم پرگس امضا شد.
میدان کرنج که اثبات وجود نفت در آن به سال ۱۳۴۲ بازمیگردد، دارای ۱۱ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا در مخازن آسماری و پابده است. تولید از این میدان در سال ۱۳۴۳ آغاز شده و هماکنون روزانه بیش از ۱۲۰ هزار بشکه نفت از آن برداشت میشود. این میدان که در فاصله ۱۱۰ کلیومتری جنوب شرق اهواز واقع است، جزو میانهایی است که عملیات تزریق گاز با هدف ازدیاد برداشت در آن از سال ۱۳۷۱ آغاز شده و کماکان ادامه دارد.
نخستین تفاهمنامه و قرارداد محرمانگی مبتنی بر چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، سوم آذرماه سال ۱۳۹۵ بین این شرکت و کنسرسیوم پرگس متشکل از شرکتهای بینالمللی امضا شد که با هدف مطالعه ۲ میدان کرنج (مخازن آسماری، پابده و خامی) و شادگان (مخازن آسماری و بنگستان) در دستور کار قرار گرفت.
با اجرای کامل این طرح، ضمن افزایش ظرفیت تولید نفت خام کشور، زمینه های اشتغال گسترده در استان خوزستان ایجاد شده و بازار کار مناسبی به وجود خواهد آمد. از این رو انتظار میرود کنسرسیوم پرگس با مدیریت مناسب پروژه و همکاری با شرکتها و سازندگان تجهیزات داخلی و بین المللی، زمینه جذب سرمایه و فناوریهای لازم در بخشهای افزایش ضریب بازیافت، شیوههای نو حفاری و دیگر بخشهای ذیربط را ایجاد و برای پیاده سازی آن تلاش کند.
در صورت به قرارداد رسیدن موافقتنامه امروز، امکان دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۲۰۰ هزار بشکه و تولید تجمعی حدود ۶۵۵ میلیون بشکه طی ۱۰ سال آینده از این میدان فراهم میشود که هزینههای سرمایهای مستقیم آن معادل ۱۱۶۷ میلیون دلار و هزینههای غیرمستقیم معادل ۱۸۷ میلیون دلار برآورد شده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفت: با امضا و اجرای قرارداد توسعهای میدان کرنج در قالب الگوی قراردادی این شرکت، در مجموع ۶۵۵ میلیون بشکه نفت طی ۱۰ سال آینده در این میدان تولید میشود.
بیژن عالیپور افرود: در صورتی که توسعه این میدان در دستور کار قرار نگیرد، تولید تجمعی میدان کرنج در ۱۰ سال آینده ۳۵۳ میلیون بشکه خواهد بود که در مقایسه با ۶۵۵ میلیون بشکه مدنظر با فرآیند توسعه، بالغ بر ۱۸ میلیارد دلار ارزش آوری کمتری به همراه خواهد داشت. وی تولید تجمعی کرنج طی ۴۰ سال آینده را با اجرای قرارداد توسعهای، حدود ۲ میلیارد بشکه اعلام کرد.
عالیپور با بیان اینکه موافقتنامه امروز حداکثر ظرف ۲ ماه آینده به قرارداد منتهی میشود، ادامه داد: شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و کنسرسیوم پرگس درباره میزان سرمایهگذاری، اجزای طرح توسعه، میزان تزریق گاز و تولید نفت برای دوره ۱۰ ساله به توافق رسیده اند. وی اعتبار برآورد شده برای این پروژه را حدود ۱,۲ میلیارد دلار عنوان کرد.
به گفته عالیپور، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در قالب الگوی قراردادی خود تاکنون ۱۸ تفاهمنامه با شرکتهای داخلی و خارجی برای میدانهای شادگان، کرنج، رگ سفید و پارسی امضا کرده که اکنون کرنج به نتیجه رسیده است.
سفیر انگلیس در تهران در این مراسم ضمن اعلام حمایت از گسترش مناسبات تجاری لندن و تهران اعلام کرد: امضای قرارداد توسعه میدان کرنج در زمان مناسبی انجام میشود. راب مکایر گفت: این قرارداد به خودی خود مهم است، اما همچنین جلوهای از تعهد تجاری انگلیس برای حضور در ایران است و لندن از آن حمایت میکند.
وی افزود: دولت انگلیس در حوادث اخیر بر حمایت از تجارت با ایران تاکید داشت و دیروز (سهشنبه ۲۵ اردیبهشتماه) نیز در دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و طرفهای اروپایی توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، بر تعهد این طرفها به تضمین منافع ایران در برجام تاکید شد. سفیر انگلیس در ایران یادآور شد: امضای قرارداد توسعه میدان کرنج در زمان مناسبی انجام میشود و مدیرعامل کنسرسیوم پرگس بهطور ویژه برای امضای این موافقتنامه به تهران سفر کرد.
وی پس از امضای موافقتنامه هم در جمع خبرنگاران اعلام کرد: ما با قدرت به برجام متعهد هستیم و برای تضمین منافع این توافق برای ایران، به دنبال یافتن راه حل هستیم. وی درباره مواضع اخیر دولت آمریکا درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: میان ما و شریکان اروپایی ما با آمریکا اختلافهایی وجود دارد.
سفیر انگلیس در تهران همچنین اعلام کرد: با توجه به ظرفیت بالای بازار ایران، شرکتهای خصوصی انگلیسی برای سرمایهگذاری در ایران برنامه دارند. به گفته مک ایر، مذاکراتی برای حضور دیگر شرکتهای انگلیسی در ایران در جریان است، اما مجاز نیستم پیش از امضای قرارداد نام این شرکتها را اعلام کنم.
وزیر نفت:
هیچ همسایه ای نباید از سختی همسایه اش پایکوبی کند؛ این هم می گذرد
وزیر نفت نیز در این مراسم با بیان این که هیچ همسایه ای نباید از سختی همسایه اش پایکوبی کند، گفت: سختی برای همه هست. وقتی مصیبتی به کسی می رسد نباید دیگران خوشحالی کنند. ما مسلمانیم. زخم زبان از زخم شمشیر بدتر است؛ این هم می گذرد.
به گزارش شانا، بیژن زنگنه پس از امضای موافقتنامه بین شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و کنسرسیوم پرگس در جمع خبرنگاران درباره خروج شرکت فرانسوی توتال از قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی اظهار کرد: این شرکت به استناد قرارداد اعلام کرده است که اگر آمریکا معافیت از تحریم ندهد فرآیند خروج را آغاز میکند. وی افزود: اگر توتال نتواند معافیت از تحریم را از آمریکا دریافت کند، شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) طبق قرارداد جایگزین این شرکت فرانسوی شده و سهامش به شرکت چینی منتقل میشود.
وزیر نفت با تاکید بر این که در صورت انصراف شرکت ملی نفت چین (CNPC)، طرح توسعه فاز ۱۱ طبق قرارداد به پتروپارس سپرده میشود، درباره این که آیا جریمه احتمالی برای توتال در نظر گرفته میشود، افزود: بحث جریمه نیست، اما مبلغی که توتال تاکنون در این فاز هزینه کرده است، فعلا بازپرداخت نمیشود.
زنگنه درباره این که آیا امضای موافقتنامه اصولی طرح توسعه میدان کرنج امشب حاوی پیامی است، اظهار کرد: من دنبال فرستادن پیام نیستم، با توجه به گفتوگوی انجام شده با کنسرسیوم پرگس نگران تامین فاینانس، کالا و تجهیزات برای توسعه این میدان از سوی این کنسرسیوم نیستم.
وی درباره این که آیا شرکتهای سیانپیسی و پتروپارس از لحاظ فنی توانایی اجرای طرح توسعه فاز ۱۱ را دادند، تصریح کرد: این شرکتها میتوانند بخش نخست و تولید گاز را انجام دهند و بیشک کار متوقف نمیشود.
وزیر نفت درباره تاثیر تحولات سیاسی عراق بر صادرات گاز ایران به این کشور پاسخ داد: هر دولتی در عراق سرکار بیاید به گاز نیاز دارد زیرا به نفع این کشور است، این کشور هماکنون حجم زیادی نفتگاز که دارای قیمت بالایی (حدود ۵۰ سنت در مبدا) است مصرف میکند، در حالی که گاز ایران را به قیمت ۲۰ سنت خریداری میکند. زنگنه درباره عملیات سوآپ نفت استان کرکوک عراق گفت: هنوز این عملیات آغاز نشده، اما اجرای عملیات سوآپ به نفع ۲ کشور است.
وی درباره این که چه گزینههایی برای توسعه لایههای نفتی پارس جنوبی وجود دارد، تصریح کرد: در شرایط کنونی باید کمتر حرف زد و نباید گزینههایمان را مطرح کنیم زیرا آنها را می سوزاندند.
وزیر نفت در واکنش به اظهارنظرهای اخیر برخی وزیران کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) مبنی بر تامین نفت مورد نیاز بازار در صورت تحریم ایران، اظهار کرد: نامردی هم حدی دارد، سختی برای همه است در شرایط سخت هیچ همسایهای نباید از سختی همسایهاش پایکوبی کند.
زنگنه ادامه داد: وقتی به فردی مصیبتی میرسد، دیگران نباید خوشحالی کنند، ما مسلمانیم، نباید به جای این که مرهمی روی زخمهای ما بگذارند حرفی بزنند که ما را بیازارند؛ زخم زبان از زخم شمشیر بدتر است؛ این هم میگذرد.
وی افزایش قیمت نفت را به نفع آمریکا و برخی دیگر از کشورها دانست و گفت: آمریکا در ظاهر میگوید موافق نفت گران نیست، در حالی که به دلیل مالیات و با صرفه بودن تولید شیل اویل موافق قیمت بالای نفت است. به گفته وزیر نفت، اعضای اوپک تا پارسال قیمت نفت ۶۰ تا ۶۵ دلار برای هر بشکه را مناسب میدانستند.