نفت ایران در هفته ای که گذشت
از سفر مادورو تا داستان ناتمام قراردادهای نفتی
هفته ای که گذشت، با سفر رییس جمهور ونزوئلا به ایران و سخنان نفتی روسای جمهور دو کشور آغاز شد و با خبرهایی از قراردادهای نفتی ادامه یافت.
تاریخ انتشار : جمعه ۷ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۴۹
هفته ای که گذشت، با سفر رییس جمهور ونزوئلا به ایران و سخنان نفتی روسای جمهور دو کشور آغاز شد و با خبرهایی از قراردادهای نفتی ادامه یافت.
به گزارش نکونیوز، دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران روز شنبه یکم آبان ماه در دیدار نیکلاس مادورو رییس جمهوری ونزوئلا تاکید کرد: ایران از هر اقدامی در راستای ثبات بازار نفت، قیمت عادلانه و سهم منصفانه تولیدکنندگان حمایت میکند. روحانی در این دیدار در عین حال هماهنگی و همکاری فنی کشورهای اوپک و غیر اوپک را در این زمینه ضروری خواند. رییس جمهوری ونزوئلا نیز که کشورش طی دو سال اخیر بیشترین آسیب را در بین تولیدکنندگان نفت از کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی خورده است در این دیدار با تاکید بر اینکه کشورش مصمم به توسعه همکاریها با تهران در همه عرصههاست، به رایزنیهای خود با کشورهای تولیدکننده نفت اشاره کرد و گفت: برای تثبیت بهای نفت باید ساز و کارهای تازهای اندیشید و رایزنیها میان کشورهای تولیدکننده نفت، اعم از عضو و غیر عضو اوپک باید افزایش یابد. مادورو با اشاره به اجلاس آتی اوپک در وین نیز اظهار کرد: کشورهای تولیدکننده نفت باید برای تثبیت بهای نفت، با روحیه همکاری به دنبال توافقی منصفانه باشند.
مادورو سپس به دیدار مقام معظم رهبری رفت. حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار با اشاره به شکست نقشهها و سیاستهای امریکا در منطقه غرب آسیا، مسئله کاهش قیمت نفت را ابزاری برای فشار بر کشورهای مستقل از امریکا دانستند و تأکید کردند: ایستادگی و مقاومت عاقلانه و همراه با تدبیر در مقابل فشارها، یقینا پیروزی را بهدنبال خواهد داشت. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به استفاده از سلاح نفت برای تحمیل مشکلات کنونی بر کشورهای مستقل خاطرنشان کردند: در گذشته زمانی که برخی کشورهای اسلامی با بستن نفت خود به مقابله با رژیم صهیونیستی برآمدند، غربیها به بهانه استفاده سیاسی از نفت جنجال بهپا کردند اما متأسفانه امروز همان کشورها با همراهی برخی اعضای اوپک و بعضی از کشورهای منطقه ما که خود نیز از این سیاستها زیان میبینند، در هماهنگی کامل با سیاستهای امریکا از نفت بهعنوان سلاح استفاده میکنند. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: میتوان با در پیش گرفتن سیاستهای عاقلانه و افزایش همکاریها، بر این توطئهها و خصومتها فائق آمد. رئیسجمهور ونزوئلا نیز در این دیدار با اشاره به کاهش شدید قیمت نفت در دو سال گذشته، گفت: امپریالیزم آمریکا مداخلات و دشمنیهای فراوانی علیه ونزوئلا بهکار بست اما ملت ما در برابر این جنگ اقتصادی مقاومت کرد و اکنون به تدریج در حال خروج از بحران اقتصادی هستیم.
پاسخ زنگنه به انتقادها از قیمت اتان
وزیر نفت روز شنبه در پاسخ به انتقاداتی که در مورد گرانی قیمت اتان گران مطرح شده، گفت: من از قیمتها دفاع میکنم. اگر قیمتها را قبول ندارند مزایده برگزار میکنیم و این قیمتها ۱.۵ برابر میشود. اگر قیمت اتان گران است، چرا برای یک تن اتان چهار تن تقاضا وجود دارد؟ زنگنه ادامه داد: سود خالص دو شرکتی که از اتان مصرف میکنند در دو سال متوالی ۴۸ درصد و ۵۱ درصد بوده است. وی تاکید کرد: هندیها به دنبال سرمایهگذاری در اتان نبودند. من به آنها گفتم اگر این قیمت گاز گیر آوردید من خریدار هستم. این سخنان زنگنه در شرایطی مطرح شد که تا پایان هفته انتقادات نسبت به قیمت خوراک مایع پتروشیمی ها نیز پررنگتر شد و این چالش هنوز هم ادامه دارد.
فرصت سه ماهه برای قرارگاه خاتم
روز شنبه خبر فرصت سه ماهه به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا برای بررسی توسعه میدان نفتی آزادگان اعلام شد که واکنش های متفاوتی را بر انگیخت.از یک سو برخی این مهلت را نوعی همراهی وزارت نفت با قرارگاه در جهت بهره گیری هر چه بیشتر از توان شرکتهای ایرانی برای توسعه میادین نفتی ارزیابی و از آن استقبال کردند و از سویی دیگر، شاهد طرح انتقاداتی مبنی بر ایجاد فرصت برای شرکتهای خصولتی و ایجاد تبعیض در سپردن امور به شرکتهای داخلی بودیم. زنگنه با اشاره به انعقاد قرارداد بین وزارت نفت و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء، گفت: این قرارگاه فرصتی برای میدان آزادگان از ما درخواست کرد که ما این فرصت را به آنها دادیم، فرصتی که درخواست کردند سه ماهه بود و ما هم پذیرفتیم و احتمالا در دیماه باید مشخص شود. البته این درخواست از سوی ستاد اجرایی فرمان امام نیز مطرح شد که با آن نیز موافق بودیم. البته قرارگاه نیست و شرکتهایی هستند. آنها هم خواستند با شرکتهای درجه یک خارجی صحبت کنند. وی در پاسخ به این سوال که آیا مناقصه میدان آزادگان به تاخیر میافتد یا خیر، گفت: باید منتظر باشیم. ممکن است به موازات این اتفاقات رخ دهد. هنوز تصمیم نگرفتهایم.
شش قرارداد جدید نفتی امضا میشوند
روز یکشنبه معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت با بیان اینکه در حال حاضر با ۱۰ شرکت بینالمللی تفاهمنامه (MOU) امضا شده است، افزود: قرارداد شش شرکت دیگر هم به زودی امضا میشود. غلامرضا منوچهری در همایش بررسی الزامات و چالشهای قراردادهای مشارکت و ابزارهای مالی سرمایهگذاری در صنعت نفت با بیان اینکه ایران دارای ۱۵۷ میلیارد بشکه ذخایر نفت است، افزود: این به این معنی است که ۱۵۰ میلیارد ذخایر قابل استحصال داریم بنابراین هر چه بتوانیم اکتشاف جدید انجام دهیم یا با تکنولوژیهای جدید بتوانیم ذخایر بیشتری برداشت کنیم و ضریب بازیافت را افزایش دهیم سرمایهگذاری زیرزمینی ما نیز افزایش پیدا میکند. وی ادامه داد: به طور کلی دو وجه کلی برای حضور شرکتها پیشبینی شده است. وجه نخست این است که شرکتهای ایرانی به عنوان طرف اصلی قرارداد باشند که این شرایط در مورد میدانهای کوچک اتفاق میافتد و شرکتهای خارجی به عنوان شریک یا مشاور در کنار شرکتهای ایرانی حضور دارند. در وجه دوم نیز که در مورد میدانهای بزرگ است شرکتهای بینالمللی به عنوان طرف اصلی قرارداد هستند و در کنار آنها شرکتهای ایرانی وجود دارد که میزان سهم آنها تا ۴۹ درصد است. معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت با تاکید بر اینکه شرکتهای ایرانی به عنوان سازنده تجهیزات مورد حمایت قرار میگیرند، افزود: ایرانیها به عنوان شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) مسیر خوبی را طی میکنند و صلاحیت یازده شرکت برای تبدیل به شرکتهای اکتشاف و تولید تایید شده است. این موضوع تاکنون در کشور وجود نداشته است.
توتال و مشکل انتقال سرمایه به ایران
اریک کنه نماینده توتال در امور پالایش و پتروشیمی ایران روز یکشنبه گفت: ایران در حوزه پایین دستی نفت و گاز ظرفیتهای مطلوب و زیادی برای توسعه دارد. شرکتهای ایرانی فعال در حوزه پتروشیمی بسیار قوی هستند و ایران ظرفیت بدل شدن به یکی از تولیدکنندگان اصلی محصولات پتروشیمی در منطقه و جهان را دارد. توتال دنبال یک همکاری و بازی برد-برد برای انتقال فناوری و سرمایه به ایران است. نماینده توتال در ایران در عین حال درباره مشکلات شرکتهای بین المللی برای توسعه همکاریها با ایران نیز گفت: تامین منابع مالی به دلیل برخی تحریمهای باقیمانده آمریکا هنوز یکی از مشکلات همکاری شرکتهای بین المللی با ایران است. وی به موانع انتقال پول به ایران اشاره کرد و گفت: تحریمها کاهش یافته است اما هنوز انتقال سرمایه برای سرمایه گزاری در ایران با مشکل روبروست. اریک کنه معتقد است حل مشکلات و چالشهای صنعت نفت ایران و پیشرفت پروژهها زمانبر خواهد برد اما چشم انداز روشنی دارد.
سوال از زنگنه به صحن مجلس رسید
در هفته ای که گذشت، وزیر نفت در جلسه کمیسیون انرژی مجلس حاضر شد تا به سوالات دو عضو این کمیسیون پاسخ دهد اما سوال کنندگان از پاسخ های زنگنه قانع نشدند و سوالات به صحن علنی مجلس ارجاع شد. حسین علی حاجی دلیگانی و هدایت الله خادمی از نمایندگان سوال کننده از وزیر نفت بودند که در خصوص الگوی جدید قراردادهای نفتی از وی سوال کردند با این استدلال که در این شیوه نامه ها حاکمیت ملی زیرسوال برده شده و اسباب تسلط بیگانگان به چاه های نفت را فراهم می کند. آنگونه که قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفته، طی نشدن مراحل و تشریفات اداری و قانونی ، به کار گیری از توان و تخصص داخلی از دیگر مسائل مطرح در این جلسه بود که زنگنه نیز از ابتدای شکل گیری این شیوه نامه قراردادها توضیحاتی را ارائه کرد و تاکید داشت که از ابتدا گفته شده بود منتقدین صاحب نظران و کارشناسان اعلام نظر کنند تا هم نظرات آنانان با قوانین مورد تطبیق قرار گیرد. وی افزود: زنگنه در این جلسه اظهار کرد: این آمادگی وجود دارد اگر چنانچه شرکت های داخلی توان فنی و قدرت سرمایه گذاری برای اجرای پروژه ها را داشته باشند ازآنها استفاده خواهد شد و از این طریق حاکمیت ملی هم خدشه دار نمی شود. قرهخانی خاطرنشان کرد: همچنین وزیر نفت توضیح داد که هفتاد درصد هزینه ها و کارهای فنی، مهندسی و خدماتی که این شرکت ها انجام میدهند، باید با قرارداد با شرکت های دسته دوم ایرانی انجام شود در واقع بیشتر کار توسط شرکت های ایرانی انجام میشود. اما علی رغم توضیحات وزیر نمایندگان سوال کننده از پاسخ ها قانع نشدند بنابراین سوال به صحن علنی مجلس ارجاع می شود.
برنامه جدید هند برای توسعه میدان نفتی فرزاد B
در حالیکه مهلت هند برای مشارکت در میدان گازی فرزاد، با پایان سپتامبر – اوایل مهر – به اتمام رسیده بود، روز چهارشنبه دولت هند در بیانیه ای اعلام کرد هند و ایران قصد دارند تا مارس (اسفند ماه) قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد B را امضا کنند. کنسرسیومی به رهبری شرکت ONGC Videsh که بازوی سرمایه گذاری خارجی شرکت نفت و گاز هند است، میدان گازی فرزاد B را در سال ۲۰۰۸ در آبهای ایران کشف کرد که ذخایر آن ۱۸.۷۵ تریلیون فوت مکعب برآورد می شود. این کنسرسیوم به دلیل تحریمهای غربی علیه برنامه هسته ای ایران، قادر به دریافت مجوز برای توسعه این میدان گازی نبود. اما با امضای توافق هسته ای که اوایل امسال اجرایی شد، تحریمها برداشته شده اند. بر اساس گزارش رویترز، در بیانیه دولت هند آمده است: شرکت ONGC Videsh سرگرم تهیه برنامه ای برای توسعه این میدان گازی است و همزمان بر روی فرمول قیمت گذاری کار می کند.